Ετικέτες

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Δραστηριότητες για νήπια 20 μηνών έως 3 ετών.

 Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε. Ωστόσο, όπως έχουν δείξει τόσες έρευνες, τα ερεθίσματα και το κοινωνικό περιβάλλον, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή του πορεία.
Οι παρακάτω δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά ηλικίας 20 μηνών έως 3 ετών να κατακτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες (αδρής-λεπτής κινητικότητας, γνωστικές, αντίληψης) που θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ομαλή ανάπτυξή τους.

  • Δίνουμε στο παιδιά τον τροχό των χρωμάτων και μικρά αντικείμενα διαφορετικού χρώματος. Στόχος είναι να τοποθετήσουν κάθε αντικείμενο στη σωστή θέση, με βάση το χρώμα του.

  • Τα ενθαρρύνουμε να κόψουν χρωματιστά χαρτάκια, με το ειδικό ψαλίδι που κόβει μόνο χαρτί, και να φτιάξουν κολάζ σε πιάτο/χαρτόνι.
  • Με τις δαχτυλομπογιές μπορούν να ζωγραφίσουν ελεύθερα σε χαρτί ή πατώντας πάνω σε ένα σχέδιο που θα τους έχουμε δώσει εμείς.
      learning4kids.net

  • Το παιχνίδι μνήμης θα τα βοηθήσει πολύ να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και τη μνήμη τους. Τους δίνουμε κάρτες με μεταφορικά μέσα που έχουμε εκτυπώσει και πλαστικοποιήσει.
  • Τα παροτρύνουμε να μετρούν μέχρι το 10,  αντικείμενα, σκαλιά, βότσαλα, τα δάχτυλά τους. Ας τους μάθουμε από τώρα ότι το ένα μας χέρι έχει πέντε δάχτυλα και τα δύο μαζί δέκα καθώς θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αργότερα κατά τη σχολική τους ζωή.
  • Τους μαθαίνουμε να ζωγραφίζουν κύκλο, τρίγωνο, τετράγωνο. Ίσως να μας πάρει αρκετό καιρό αλλά θα τα βοηθήσει να ζωγραφίζουν αργότερα σπιτάκια, ανθρώπους κ.α.
  • Τους δίνουμε αντικείμενα (αυτοκινητάκια, κούκλες) να τα μοιράσουν ισάξια (ένα εσύ, ένα εγώ, ένα εσύ....). Θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με τη στρατηγική του μοιράσματος.
  • Τα μανταλάκια αρέσουν πολύ στα μικρά. Μπορούμε να τους δώσουμε χρωματιστά μανταλάκια να τα τοποθετήσουν στον τροχό των χρωμάτων, γύρω γύρω από ένα καλάθι ή οπουδήποτε αλλού σκεφτούμε.
  • Τα τουβλάκια βοηθούν πολύ στην καλλιέργεια της αντίληψης καθώς και της λεπτής κινητικότητας.  Μπορούν να αναπαράγουν ένα σχέδιο που θα τους δώσουμε ή να φτιάξουν πύργους με κυβάκια για να μάθουν τους αριθμούς. 
  • Κόβουμε εικόνες με φρούτα και λαχανικά (ή με ζώα και μεταφορικά μέσα) τα οποία πρέπει να τα χωρίσουν σε κατηγορίες τοποθετώντας τα στο σωστό καλάθι (ένα καλάθι για τα φρούτα κι ένα για τα λαχανικά). 
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε έτοιμο υλικό για να εκτυπώσετε. Μπορείτε να τα πλαστικοποιήσετε, αφού τα κόψετε, για να κρατήσουν περισσότερο καιρό.

https://drive.google.com/open?id=0B8Ub7xK0I8swUTFXdGs1SU9ObEU

Σας εύχομαι καλό και δημιουργικό παιχνίδι!

Αν χρησιμοποιήσετε το υλικό με τα παιδιά σας,  θα ήθελα να μου γράψετε σε σχόλιο, ποιο παιχνίδι τους άρεσε περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Αρκετοί γονείς προβληματίζονται αν ήρθε  ώρα να στείλουν το παιδί τους παιδικό σταθμό. Αδιαμφισβήτητα ο παιδικός σταθμός βοηθά τα πα...