Ετικέτες

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Παιδικός σταθμός ή σπίτι;





Αρκετοί γονείς προβληματίζονται αν ήρθε  ώρα να στείλουν το παιδί τους παιδικό σταθμό. Αδιαμφισβήτητα ο παιδικός σταθμός βοηθά τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, να αποκτήσουν γνώσεις, να μάθουν να μοιράζονται. Ωστόσο, η ηλικία του παιδιού είναι ένας από τους παράγοντες που θα συντελέσει στην απόφαση που θα πάρουμε.
Σύμφωνα με την αναπτυξιολόγο Anna Jane Hays η κατάλληλη ηλικία είναι γύρω στα τρία έτη. Πριν τα τρία έτη το παιδί δεν είναι ακόμη συναισθηματικά έτοιμο ώστε να αποχωριστεί το οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, ακόμη κι αν έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εύκολα. Χρειάζεται την φροντίδα της μητέρας ώστε να αναπτυχθεί τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά. Η συναισθηματική ασφάλεια που θα προσφέρουμε στα παιδιά μας θα τα βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια, αυτοεκτίμηση και να χτίσουν δυνατές σχέσεις σαν ενήλικες.
Τι γίνεται όμως όταν η μητέρα εργάζεται και δεν υπάρχει γιαγιά ή παππούς για να βοηθήσει;
Τότε φροντίστε να επιλέξετε ένα παιδικό σταθμό με επαρκές προσωπικό (ένας εκπαιδευτικός για 8 παιδιά), ασφαλείς εγκαταστάσεις όπου θα τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, στον οποίο θα αφήνετε το παιδί σας όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα.
Έστω και αν πρέπει να στείλετε το παιδί σας παιδικό σταθμό πριν τα τρία του χρόνια και εφόσον έχετε σκεφτεί όλες τις παραπάνω παραμέτρους και έχετε κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή, μην νιώσετε ενοχή. Αντίθετα φροντίστε να χτίσετε μία δυνατή συναισθηματική σχέση με το παιδί ώστε να μην νιώθει άγχος αποχωρισμού. Αφιερώστε του το απόγευμά σας για να παίξετε ή να κάνετε μια βόλτα, πείτε του συνεχώς πόσο το αγαπάτε και εξηγήστε του για ποιο λόγο πρέπει να πηγαίνει σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Αρκετοί γονείς προβληματίζονται αν ήρθε  ώρα να στείλουν το παιδί τους παιδικό σταθμό. Αδιαμφισβήτητα ο παιδικός σταθμός βοηθά τα πα...